Obiekty gastronomiczne, jakie stosują w kuchniach dużo najróżniejszych tłuszczy, muszą zadbać o ich właściwą utylizację. Bezpośrednie wylewanie do rury kanalizacyjnej nie jest możliwe, bo przepisy na to nie pozwalają. Dlatego też w takim przypadku konieczne będzie zainstalowanie odpowiedniego separatora tłuszczu, który oczyści odpowiednio ścieki z takiego zanieczyszczenia. Podczas instalacji separatora należy mieć na uwadze kilka ważnych rzeczy. Przede wszystkim należy do dobrać pod względem parametrów do tego, co będzie spływać do niego z kuchni.
Dodatkowo ustawić go trzeba w takiej lokalizacji, żeby zapewnić łatwość dostępu. Jest to spowodowane tym, że systematycznie wykonywać będzie trzeba serwis separatorów, i firma zajmująca się tym tematem musi mieć łatwy dojazd. Rzecz jasna takie firmy są przygotowane na wiele różnych sytuacji, dysponują też sprzętem mającym duży zasięg, lecz zdarzają się sytuacje, że nawet to nie pomoże. W zasadzie wszystko da się zrobić, lecz jeżeli trzeba będzie podjąć jakieś niestandardowe prace, to być może czyszczenie separatorów cena będzie też trochę wyższa.
Przy użytkowaniu separatora w zbiorniku gromadzić się będą odseparowane tłuszcze, dlatego też co pewien okres czasu trzeba je wywieźć. Taki czyszczenie separatorów tłuszczu Śląsk wykonane być musi przez firmę posiadającą konieczne pozwolenia, a także wcześniej wspominany samochód do gromadzenia takich zanieczyszczeń. Przeważnie taki serwis odbywa się raz na miesiąc, lecz w każdym przypadku trzeba indywidualnie to ustalić.